De eerste puur gouden beleggingsmunt van 24 karaat

Geschiedenis Maple Leaf goud

Introductie

De Maple Leaf goud wordt sinds 1979 geslagen door de Royal Canadian Mint uit Canada. In de tijd van introductie was de enige echte beleggingsmunt de Krugerrand. Deze was tijden lang moeilijk verkrijgbaar door de economische boycot van Zuid Afrika in verband met het apartheid-regime. De invoer van de krugerrand is hierdoor tot 1994 verboden geweest in veel landen [bron] waardoor de Maple Leaf snel in populariteit toenam.

Zuiverheid

Tussen 1979 en 1982 hebben de gouden Maple Leaf’s een zuiverheid van .999 goud. Hierna hebben de munten een zuiverheid van .9999 gekregen.
De krugerrand heeft een puurheid van 22 karaat (91,67%) (door het grotere gewicht wel evenveel goud). Door deze puurheid van de Maple Leaf wordt de munt in het algemeen als mooier gevonden. Nadeel van deze puurheid is wel dat de munt gevoeliger is voor beschadigingen. Goud, in pure vorm, is een relatief zacht metaal.

De gouden Maple Leaf is wettig betaalmiddel in Canada. De 1 troy ounce Maple Leaf goud heeft een nominale waarde van $50 (CAD).

Naast de 1 oz, zijn er later ook nog de 1/2oz, 1/4oz, 1/10oz, 1/15oz en de 1/20 oz Maple Leafs goud op de markt gebracht.